در قسمت اول آموزش کامل php کامپیوتر خود را برای برنامه نویسی به زبان php آماده کردیم و اولین برنامه پی اچ پی خود را اجرا کردیم. در این قسمت با متغیرها آشنا خواهیم شد، ابتدا دستور استفاده شده در جلسه قبل را بررسی می کنیم.
دستور echo
دستور اکو برای چاپ خروجی در php به کار می رود، یعنی خروجی این دستور در مروگر کاربر نمایش داده می شود. یک روش استفاده از این دستور این است که اطلاعاتی که میخواهیم کاربر ببیند را در داخل دابل کوتیشن (“) یا تک گوتیشن (‘) در مقابل این دستور می نویسیم و یک سیمی کولن (;) بعد از آن قرار می دهیم. در php در انتهای هر دستور سیمی کولن قرار می دهیم. مثال:
<?php
echo “قسمت دوم آموزش پی اچ پی در پردیس وردپرس “;
?>
آنچه که بین دابل کوتیشن قرار گرفته در مرورگر نمایش داده می شود. علاوه بر متن می توانیم کدهای html را نیز در دستور echo به کار ببریم.
<?php
echo “قسمت دوم آموزش پی اچ پی در پردیس وردپرس <br>خط بعدی<b>متن ضخیم</b><i>متن ایتالیک</i>”;
?>
کد فوق را اجرا کنید و نتیجه را ببینید، خواهید دید که آنچه در مقابل اکو قرار دهیم از جمله کدهای اچ تی ام ال به خوبی نمایش داده می شود. توجه کنید که اگر اینجا از تک کوتیشن استفاده کنیم کدهای html بدون تغییر در مرورگر نمایش داده می شوند. بنابراین برای این که کدهای اچ تی ام ال در مقابل echo پردازش شوند باید آن ها را در دابل کوتیشن قرار دهیم.
متغیرها
مفهوم متغیر در برنامه نویسی در واقع فضاهایی از حافظه است که برای ذخیره کردن داده ها در برنامه از آن استفاده می کنیم. متغیر را می توانیم مانند یک ظرف خالی در نظر بگیریم که در php هر نوع داده ای را در خود جای می دهد. به این معنی که بر خلاف دیگر زبان های برنامه نویسی در این جا لازم نیست برای هر نوع داده متغیری جداگانه در نظر بگیریم. یک متغیر تعریف می کنیم و هر نوع داده ای که می خواهیم در آن ذخیره می کنیم.
حال به چگونگی تعریف و استفاده از متغیرها می پردازیم. برای متعریف متغیرها باید ابتدا علامت $ را نوشته و پس از آن نام متغیر مورد نظر را بنویسید. دقت کنید در نام گذاری متغیرها حروف بزرگ و کوچک با یکدیگر فرق دارند، یعنی متغیری با نام var$ با متغیری با نام Var$ تفاوت دارد و پیاچپی در واقع آنها را دو متغیر جدا از هم میداند.
<?php
// متغیر رشته ای
$var1 = “pardiswp”;
// متغیر عدد صحیح
$var2 = 123;
// متغیر اعشاری
$var3 = 1.222;
// متغیر صحیح یا غلط
$var4 = true;
?>
نکته: در کد فوق از توضیحات استفاده شده، آنچه که بعد از علامت // قرار گرفته در همان خط جاری به عنوان کد php پردازش نمی شود و می توان از آن برای توضیحات در کدها استفاده نمود. برای توضیحات چند خطی می توانید آن را دربین علامت / و ستاره مانند /* توضیحات */ قرار دهید.
همان طور که در کد فوق مشاهده می کنید میتوان هر نوع دادهای را در متغیری که در پیاچپی تعریف کردهاید قرار دهید. برای نسبت دادن مقدار به متغیرها باید پس از معرفی، علامت = و سپس مقدار مورد نظر را وارد کنید. یک نکته مهم در مورد متغیرهای رشته ای این است که آن ها را باید در بین دابل کوتیشن یا تک کوتیشن قرار دهید. تفاوت این دو را در مباحث بعدی خواهیم گفت.
چاپ متغیرها
برای چاپ متغیرها نیز می توان از دستور اکو استفاده کرد. به کدهای زیر توجه کنید.
<?php
// خط زیر یک متغیر رشته ای است
$var = “عبارت مورد نظر”;
// خط زیر یک متغیر عددی است
$newVar = 123;
// خط زیر یک متغیر از نوع صحیح یا غلط است
$anotherVar = true;
echo $var;
// خط زیر کد اچ تی ام الی است که باعث رفتن به خط جدید در مرورگر می شود
echo “<br>”;
// کد زیر مقدار متغیر را در مرورگر نمایش میدهد
echo $newVar;
echo “<br>”;
echo $anotherVar;
?>
همانطور که می بینید برای چاپ مقدار متغیر کافی است که نام آن را همراه علامت تعریف متغیر در جلوی اکو بنویسیم، به این صورت مقدار متغیر در خروجی (مرورگر) نشان داده می شود. متغیرها را همراه متون ثابت نیز می توان به کار برد، در این صورت باید حتما از دابل کوتیشن استفاده کنید. در صورت استفاده از تک کوتیشن به جای مقدار متغیر نام آن در خروجی می آید. به کد های زیر توجه کنید.
<?php
// خط زیر یک متغیر رشته ای است
$var = “عبارت موجود در متغیر اول”;
// خط زیر یک متغیر عددی است
$newVar = 123;
// خط زیر یک متغیر از نوع صحیح یا غلط است
$anotherVar = true;
// کد زیر باعث چاپ متن و متغیر در کنار یکدیگر خواهد شد
echo “مقدار متغیر اول: $var”;
echo “<br>”;
echo “مقدار متغییر دوم: $newVar مقدار متغیر سوم: $anotherVar”;
?>
کد را اجرا کنید خواهید دید که به جای نام متغیر مقدار آن در مرورگر نمایش داده می شود.
پایان قسمت دوم
برای یادگیری بهتر کدها و حالت های مختلف را تمرین کنید و اگر مشکلی داشتید سوالات خود را در بخش نظرات مطرح کنید.
دیدگاه خود را بنویسید