آموزش کامل PHP – قسمت نهم: معرفی Include و require

در این قسمت از آموزش php یک پرژه کوچک را با هم شروع خواهیم کرد و آموزش ها را با شیوه جذاب و کاربردی تری ادامه خواهیم داد. قبل این که پروژه را شروع نکاتی را ذکر می کنیم.

هنگام نوشتن پروژه های بزرگ بهتر است که کدها را در بخش های مختلف و در فایل های جداگانه بنویسیم. قصد داریم با دستورات include و require کدها و پروژه های خود را سازماندهی کنیم.

دستور include

با استفاده از دستور include می توانیم محتویات یک فایل را در فایل دیگر استفاده کنیم. برای شروع یک پوشه جدید به نام mysite در پوشه htdocs نرم افزار سرور مجازی xampp ایجاد کنید. در این پوشه سه فایل php به نام های index.php, head.php و footer.php ایجاد کنید.

اگر دقت کرده باشید معمولا فایل های سربرگ و پاورقی در تمام صفحات یکسان است. حال فرض کنید قصد ساختن وب سایتی را داشته باشیم که تعداد صفحات آن زیاد است و بخواهیم در بعضی از صفحات تغییراتی در سربرگ و پاورقی داشته باشیم، در این صورت ساختن این فایل ها برای تک تک صفحه ها کار خسته کننده و زمان بری است. در این مواقع بهترین کار تکه تکه کردن کدها و فایل ها است و این فقط شامل مواردی مشابه فوق نمی شود. رفته رفته با بزرگتر شدن پروژه این مساله اهمیت بیشتری پیدا می کند و بهترین کار این است که برای هر بخش فایل ها و پوشه های خاص آن را ایجاد کنیم. مثلا توابع را در یک فایل یا کدهای مربوط به ثبت نام را در یک فایل و … در این صورت ساختار پروژه ما از انسجام بیشتری برخوردار خواهد بود، توسعه و یا خطا یابی آن نیز راحتر می شود.

حال به ادامه پروژه می پردازیم، فایل head.php را باز کرده و کدهای زیر را در آن قرار دهید:

<!DOCTYPE html>

<html>

<style>

#header {

background-color:black;

color:white;

text-align:center;

padding:5px;

}

#section {

padding:10px;

}

#footer {

background-color:black;

color:white;

clear:both;

text-align:center;

padding:5px;

}

</style>

</head>

<body>

<div id="header">

<h1>My Site</h1>

</div>

سپس فایل index.php را باز کرده و کدهای زیر را در آن قرار دهید:

<?php

include ("head.php");

?>

<div id="section">

<h2>learning php - pardiswp.com</h2>

<p>we learning php in pardiswp. php is very powerful for developing any kind of web applications. so we love it!</p>

</div>

<?php

include ("footer.php");

?>

خب تا اینجا ما در بالا و پایین کد index.php  دو دستور ساده php به کار برده ایم. در قسمت بالای کد فوق فایل head.php را به ایندکس اضافه کرده ایم که برای این کار از دستور اینکولود استفاده شده است. در پایین نیز فایل footer.php را به کد اضافه کردیم. در این صورت هر تغییری که در فایل های سربرگ و پاورقی ایجاد شود در فایل index.php هم اعمال می شود.

در نهایت کد زیر را در فیل footer.php می نویسیم:

<div id="footer">

Copyright © pardiswp.com

</div>

</body>

</html>

حالا مرورگر خود را باز کنید و پروژه را در آن تست کنید. باید آدرس http://127.0.0.1/mysite/index.php را در مروگر باز کنید. تصویری مشابه زیر خواهید دید:

پروژه تست php

حال اگر روی صفحه راست کلیک کنید و گزینه view source page را بزنید کد سورس نهایی که ترکیبی از کد فایل ها است را خواهید دید. در این کد در فایل ایندکس به جای دستور include کد همان فایلی که فراخوانی کرده ایم، قرار می گیرد.

دستور require

این دستور هم مشابه دستور include عمل می کند و تنها در نوع بررسی خطاها متفاوت است. یعنی در زمان فراخوانی اگر فایل وجود نداشته باشد یا مسیر آن اشتباه باشد، php خطا نشان می دهد. روش استفاده از این دستور نیز دقیقا مشابه اینکولود است.

توجه داشته باشید از آن جایی که هر سه فایل ما در یک پوشه است روش آدرس دهی ما به شکلی که در فوق استفاده شده می باشد. روش آدرس دهی در php  بسیار ساده است که در قسمت های آینده و در خلال پروژه های بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.

در آخر توصیه می کنیم که این پروژه را به دقت انجام دهید و تمرین داشته باشید. ما همین پروژه را در جلسات آینده تکمیل تر خواهیم کرد. فایل پروژه را می توانید از [highlight color=”blue”]این قسمت[/highlight] دانلود کنید.

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *